Wie ben ikIk ben Cristel van Uden en werk als miMakker bij mensen met dementie. Wekelijks bij de Wever en 1x per maand bij een kleinschalig woonproject van "Zorggroep".

Daarnaast doe ik eenmalige opdrachten bij zowel mensen met dementie als mensen met een verstandelijke beperking.

Naast mijn miMakkerwerk werk ik al jaren als activiteitenbegeleidster binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg van Amarant. Ik werk vooral met mensen met een ernstig verstandelijk beperking en heb daardoor veel ervaring, gevoel en capaciteiten voor het ontwikkelen en uitvoeren van belevingsgerichte zorg- en activiteiten.

2016 07 31 13 50 04

Mijn inspiratie

In september 2016 ben ik de opleiding miMakkus gaan volgen. Ik werd geïnspireerd door een bezoek van een gecertificeerde miMakker aan onze activiteitengroep. Zij wist het vertrouwen te winnen van cliënten die ze net had ontmoet, waardoor ik hele mooie contactmomenten zag ontstaan. Vervolgens dacht ik: Dat wil ik ook gaan doen!! Prachtig hoe je met rust, tempovertraging en afstemming op iemands beleefwereld zoveel kunt bereiken. Als begeleider moet je aan tien andere dingen denken, maar de miMakker heeft de tijd om mee te gaan in de beleefwereld van de ander. Dat vind ik een hele waardevolle aanvulling op de huidige reguliere dagelijkse zorg. Ik denk zelfs dat organisaties hier veel van kunnen leren.

De opleiding

In mei 2017 heb ik mijn opleiding bij miMakkus in Eindhoven afgerond. De opleiding tot miMakker heb ik met heel veel plezier gedaan en heb er ook heel veel van geleerd. Zoals op welke manieren je aan kunt sluiten bij de emoties en beleving van mensen, het effect van de rode neus en clownstechnieken, maar zeker ook de kracht van een aangepast tempo, ritme en rust op het ontstaan van écht contact.

Persoonlijke reis

Het was ook een persoonlijke reis van loslaten en vertrouwen hebben dat er altijd iets ontstaat in het contact met de ander als je maar goed blijft afstemmen op hoe de ander de wereld om hem/haar heen ervaart.

Ik vond het heel mooi om de kracht van “niets doen” te ontdekken en te ervaren. Juist door het loslaten van “iets te moeten doen” ontstaat er vaak iets. Dan pas kun je echte aandacht hebben en er volledig zijn voor de ander en krijgt de ander de ruimte om zich te openen. Het voelde echter, in eerste instantie, heel vreemd om (voor mijn gevoel) niets te doen.

Ook verraste ik mezelf regelmatig hoeveel inspiratie en creativiteit naar boven kwam als ik mocht spelen met materialen. Als je je fantasie de vrije loop mag laten kun je een voorwerp een hele andere betekenis geven en tot leven laten komen.

Wie is miMakker KNOT

Mimakker Knot5014

miMakker KNOT is enthousiast, nieuwsgierig en vindt het reuze interessant om op zoek te gaan naar ieders “deurtje tot contact”. Hoe klein of groot dat deurtje ook is. En het maakt haar niet uit hoe je in je vel zit. Ze vindt alles goed en zal daarbij aansluiten. Ze wil vooral dat de ander zich veilig en begrepen voelt bij haar. KNOT wil graag je maatje zijn

In haar toenadering is ze onderzoekend. Voorzichtig zal ze aftasten hoe dichtbij ze kan komen en als ze ruimte voelt kan ze heel ondeugend, uitdagend en uitbundig zijn.

KNOT begrijpt vaak ook niet goed hoe de dingen om haar heen werken. Daardoor verwondert ze zich vaak over de dingen om haar heen, waardoor ze soms verrassende, ongewone dingen doet en hulp nodig heeft om het juiste te doen.