Een mooi verjaardagscadeau van "de clown"

26 januari 2019

“Ons moeder is jarig vandaag”. Moeder zit aan het hoofd van de tafel, in een rolstoel met een lekker warm dekentje over haar heen gedrapeerd. Ze heeft haar ogen dicht. Er staat taart en koffie op tafel en familie zit gezellig babbelend om haar heen. Als ze er zo nu en dan bij word betrokken doet ze haar ogen even open en kijkt naar haar familie.
“Hé moeder, kijk daar eens…de clown voor jou”. “Ooh, dat vind ze vast heel leuk”…”echt iets voor haar”.
Als KNOT in haar gezichtsveld gaat staan kijkt moeder ook even richting KNOT.

Depositphotos 84828204 Stockafbeelding Klein Meisje En Oma Fluisteren

Het lukt moeder echter niet om dit lang vast te houden en zakt vervolgens weer weg in haar eigen wereldje.
KNOT gaat naast moeder zitten en observeert haar gezichtsuitdrukking, lichaamsbewegingen en ademhaling. Moeder heeft een snelle ademhaling en haar tong beweegt soms heen en weer in haar mond. Heel zacht smiespelt KNOT wat brabbeltaal in haar oor. KNOT observeert gelijktijdig de gezichtsuitdrukking van moeder en na een paar smiespeltjes begint moeder haar mond te bewegen en haar mimiek te spreken. Heel zacht komen er geluidjes uit haar mond. KNOT reageert op deze geluidjes met smiespelen in haar oor. Dan fronst moeder haar gezicht en ziet KNOT de handen van moeder, onder het dekentje, bewegen. KNOT legt haar hand op de hand van moeder en voelt dat moeders hand trillend heen en weer beweegt op haar been. KNOT legt haar open hand op moeders been en de gezichtsuitdrukking van moeder ontspant. Moeder brabbelt weer wat geluidjes en er lijkt ook een glimlach te ontstaan op haar gezicht. Als KNOT haar hand weer op moeders hand legt pakt moeder deze vast. Zo zit KNOT nog even met haar te smiespelen. Als KNOT afscheid wil nemen wil moeder echter de hand van KNOT niet loslaten. Ze houdt deze stevig vast. KNOT gaat nog even terug. Geeft moeder een kus en zegt zacht “tot de volgende keer”. Langzaam probeert KNOT nogmaals haar hand terug te trekken en deze keer laat moeder los. KNOT dekt moeder nog even toe met het dekentje en dan doet moeder ineens haar ogen open en kijkt KNOT aan. Zo kijken ze elkaar even aan en langzaam stapt KNOT dan achteruit en zegt “tot ziens”. Moeder doet haar ogen weer dicht en KNOT stapt weer uit het wereldje van moeder.

In het midden van alle aanwezigen op haar verjaardag, denk ik dat deze grootse kleine ontmoeting een mooi verjaardagscadeautje was van “de clown” aan moeder.