Weblog

Met iets kleins hun wereld in kruipen

07 mei 2023

345066837 934543257748343 8246520264484599404 n

5 jaar geleden mocht ik de 40ste verjaardag van Harm tot een belevenis maken. En nu, 5 jaar later, kreeg ik weer de eer om op onderzoek uit te gaan welk feestje Harm en zijn medebewoners dit jaar voor ogen hadden. Altijd een verrassing. Voor hen, maar ook voor mij. En tja....en wat gebeurt er dan allemaal? Lees dan verder.

Lees meer

Clienten hebben het er nadien nog veel over gehad

21 februari 2023

Image0

Met clown Judels een bezoek gebracht aan 2 woningen van Amarant in Tilburg.

Lees meer

miMakkertraktatie

01 maart 2020

Whats App Image 2020 02 22 at 15 25 26

Vorige week een miMakkerbezoek gebracht aan de bewoners van Slot loevesteinstraat 60 ter ere van de verjaardag van Riet. Ik was, namens haar, de traktatie voor de groep. Een woning voor ernstig meervoudig beperkte bewoners. Een woning waarbij de bewoners ieder in hun eigen wereldje leven. Maar ik kan met zekerheid zeggen dat elke bewoner, in het uurtje van mijn aanwezigheid, contact heeft ervaren.

Lees meer

Een mooi verjaardagscadeau van "de clown"

26 januari 2019

Depositphotos 84828204 Stockafbeelding Klein Meisje En Oma Fluisteren

“Ons moeder is jarig vandaag”. Moeder zit aan het hoofd van de tafel, in een rolstoel met een lekker warm dekentje over haar heen gedrapeerd. Ze heeft haar ogen dicht. Er staat taart en koffie op tafel en familie zit gezellig babbelend om haar heen. Als ze er zo nu en dan bij word betrokken doet ze haar ogen even open en kijkt naar haar familie.
“Hé moeder, kijk daar eens…de clown voor jou”. “Ooh, dat vind ze vast heel leuk”…”echt iets voor haar”.
Als KNOT in haar gezichtsveld gaat staan kijkt moeder ook even richting KNOT.

Lees meer

Zo de moeite waard om te delen

03 december 2018

Elke maand bezoek ik, als miMakker KNOT, 4 woningen voor mensen met dementie in Venray. Dit doe ik inmiddels al ruim een jaar. Elke maand ontstaan er echt mooie ontmoetingen. Ik schrijf er echter te weinig over merk ik. Tijd dus om daar eens verandering in te brengen, want volgens mij is het echt wel de moeite waard om dit naar buiten te brengen en te delen.

Daarom heb ik wat momenten beschreven. Ik moest wel kiezen welke ik zou beschrijven, want er gebeurt natuurlijk veel meer op 4 woningen.

Lees meer

Voelen, zien, horen. Ook zonder woorden kun je echt contact hebben.

12 september 2018

Uitgenodigd door de vader van Rob om, als verjaardagtraktatie, te spelen op een woonvoorziening van Amarant Hooge Veer, waar Rob woont. Een zorg-intensieve groep voor bewoners met een ernstige verstandelijke beperking. Heel bijzonder voor mij persoonlijk, omdat ik een aantal jaren persoonlijk begeleidster ben geweest voor Rob. Zo leuk om hem weer te ontmoeten, maar dan als mimakker. Gezien het niveau van de bewoners was mijn mimakkerbezoek vooral non-verbaal en het contact leggen gebeurde vooral via voelen, horen en/of zien. Zo mooi om te merken dat bijvoorbeeld elkaar gewoon in de ogen kijken al zo’n verrassend effect kan hebben.

Een verslag van een paar mooie contactmomenten.

Lees meer

Toegelaten worden in hun belevingswereld was elke keer weer een kadootje

26 juli 2018

Img Luuk20180628 Wa0001

Vóór mijn vakantie gespeeld bij Kentalis in Sint-Michielsgestel. In een klas met leerlingen met een zintuiglijke- en verstandelijke beperking. Ik heb serieus echt genoten van elk individueel contactmoment. Toegelaten worden in hun belevingswereld was elke keer weer een kadootje. Wat een prachtige persoontjes allemaal met ieder hun eigen karakter, wensen, grenzen en mogelijkheden. En ik mocht even hun 'maatje' zijn. Zelfs bij een meisje, waarvan ik achteraf hoor dat het normaliter veel tijd kost om haar vertrouwen te winnen.

Het uiterlijk van KNOT had, zoals een echt feestje betaamt, duidelijk een VÓÓR en een NÁ. In dit geval zaten de KNOTTEN achteraf niet meer óp haar hoofd, maar bungelde ergens halverwege haar oren.

Lees het verslag van de ontmoetingsmomenten en ook de mooie reacties van de leerkrachten bij de referenties.

Lees meer

Binnen 10 minuten rode neus eraf, knotten door de war, omver geduwd en ukelele kwijt. Kortom een echt KINDERFEESTJE!

31 mei 2018

Gespeeld bij een dagbestedingscentrum in Tilburg voor kinderen met een ontwikkelings--achterstand of verstandelijk beperking. Ter ere van de verjaardag van Anne ben ik, door haar moeder, gevraagd om te spelen op de dagbestedingsgroep van Anne. Toen ik binnenkwam zaten daar 6 kleine hummeltjes op een rij. Alle oogjes op mij gericht en binnen 10 minuten was mijn clownsneus van mijn neus getrokken, mijn knotten door de war gehaald, werd ik omver geduwd en mijn ukelele was ik kwijt. Kortom EEN SUPER-KINDERFEESTJE voor de kindjes en mij als miMakker KNOT. Wil je weten wat er allemaal gebeurde? Lees dan verder. 

Lees meer

Harm....een stille kracht

25 mei 2018

Img 0031

Op 13 mei heb ik een miMakkerbezoek gebracht aan een zorg-intensieve woonvoorziening van Amarant. Een van de bewoners is Harm en ter ere van zijn 40-ste-verjaardag werd ik door zijn moeder gevraagd om, als verassing voor de groep, te spelen op deze woonvoorziening. Wat een mooie gelegenheid om te mogen spelen als miMakker. Een verjaardagsfeestje met voor elke bewoner een 1 op 1 moment persoonlijke aandacht. 

Verslag van het mooie ontmoeting met Harm....een stille kracht in een liefdevolle, hechte en betrokken familie. 

Lees meer

ECHTE TROOST IS DAT VERDRIET MAG BESTAAN

13 januari 2018

Foto9

Ik ben nu 3 keer, als miMakker KNOT, bij de woonvoorziening van Toon geweest en elke keer tref ik hem in een andere gemoedstoestand. 

Lees meer

Familie en mimakkersmethode

24 december 2017

Whats App Image 2017 12 15 At 17 39 24 1

Als familielid kun je ook de mimakkermethode toepassen. 

Lees meer

Een totaal onverwachte reactie

24 december 2017

Contact leggen bij een "knotje" wol

Toen ik de eerste keer als miMakker KNOT ging miMakkeren bij een kleinschalig woonproject van zorggroep vertelde de begeleiding mij dat er één mevrouw woonde, genaamd Corrie, die het waarschijnlijk niets zou gaan vinden. Ze voorspelden dat ze het kinderachtig zou vinden.

Als Mimakker ontvang ik deze informatie, maar heb er ook volledig vertrouwen in dat dit wel goed komt. Afwijzing mag er namelijk ook zijn. Dit is ook een reactie. Want welke emotie iemand ook toont, zolang ik iemands emotie en grenzen respecteer en beaam dat deze er zijn zal iemand zich serieus genomen voelen. En dat is het belangrijkste.  

MAAR....dit was totaal niet wat er vervolgens gebeurde.

Lees meer